S*Clarellis Sibbar

Alla inlägg under april 2011

Av Lotta - 22 april 2011 09:16

Hipp hipp hurra för Georgia och hennes syskon idag!


Tänk att det är 2 år sedan USA-kullen föddes, det var en jättebra förlossning och Cassis var så duktig för 6 kattungar föddes i snabb takt den där kvällen. Jag skulle inte behålla någon ur kullen hade jag bestämt och jag hade lovat att Elisabeth & Camilla som har Astrakan skulle få välja först, de valde röda Arizona. Jag blev superförälskad i Georgia men hade lovat mannen att vi bara skulle ha 4 katter hemma. Så när han plötsligt säger att hon är väldigt speciell i sitt utseende och att vi måste nog behålla henne var jag snabb att hålla med. Och det ångrar vi inte för hon är ett riktigt charmtroll...och hon är väldigt speciell...som alla våra katter.


 


USA-kullen...

 

Det har varit mycket med Clara som inte mått bra efter operationen så jag har inte hunnit önska er alla en GLAD PÅSK


                                         

Av Lotta - 21 april 2011 09:45

Några undrar varför jag plötsligt skrivit ett låst inlägg, jag ville testa och se hur man gjorde och gav några få lösenord för att se om de lyckades komma in och skriva kommentarer. Tyvärr så fungerade inte detta så bra då jag har autokopplat alla inlägg till Facebook och där kunde alla läsa de första raderna i inlägget. Har bett supporten här på bloggen att försöka fixa detta och går inte det så blir det inga låsta inlägg.


Min blogg är ju en kattblogg där jag skriver om allt som händer mina katter & kattungar och ibland blir det bara en bild. Jag är helt öppen om allt som händer mina katter här hemma och döljer ingenting...ärlighet varar längst vilket ni kunde läsa igår i mitt inlägg om stackars Clara som drabbats av FORL.


Men ibland kanske jag vill skriva något mer privat som rör mig eller de nära och då vill jag veta vilka som läser detta...bloggen kan ju alla i världen läsa tack vare googleöversättning    

Av Lotta - 20 april 2011 17:04

Strax efter att jag skrev ett inlägg i morse om att Clara var inlämnad på djurkliniken så ringde telefonen, det var veterinären som hade kikat i munnen innan dom skulle söva henne och ser att det inte ser bra ut längst bak. Hon misstänkte FORL och ville skicka henne till Arninge Djurklinik som har en tandspecialist & tandröntgen och frågade om det var okej att en personal åkte dit med henne. Senare under dagen så ringer veterinären som har tänder som specialitet och berättar att en tand har knappt någon rot kvar och den bredvid har börjat brytas ner och ville ha klartecken för operation. Nu har vi kommit hem med en nyopererad Clara som kommer att få smärtstillande under en veckas tid då hon har ont...stackars Clara. Vi har inte märkt någonting förutom att hon börjat lukta lite illa och haft lite tandsten. Hon var ju hos veterinären för några månader sedan och vaccinerade sig och då tittar dom alltid i munnen och sa att hon började få tandsten som förmodligen behövde det tas bort framåt vår/sommar. Veterinären sa också att om en katt en gång fått FORL så brukar det tyvärr ha en tendens att komma tillbaka. Så nu tar vi en dag i taget och hon kommer att undersökas med röntgen 1-2 ggr per år. Tyvärr täcker inte Agrias försäkringen FORL  så jag blev 5.000 kr fattigare, där ser man hur viktigt det är med en kattbuffert.


Denna info fick jag med mig från veterinären Johannes Vallek Bergstedt...


"FORL är ett tandlidande som förekommer hos katt. Orsaken är en så länge okänd. Sjukdomen karakteriseras av en successiv nedbrytning av tänderna och drabbar även vilda kattdjur. Flera olika faktorer har föreslagits bidra till sjukdomens uppkomst såsom mekanisk stress, underliggande sjukdom, immunologiska faktorer och obalans i fodret. Frekvensen av sjukdomen tycks öka. I Sverige har 32% av katt populationen FORL.


Sjukdomen är mycket smärtsam. Ofta har drabbade katter svårt att äta, framför allt när de bjuds hård och kall mat. FORL ses ofta på kindtänderna men alla tänder kan drabbas. Flera tänder kan vara angripna och skadornas svårighetsgrad kan variera mellan olika tänder hos samma individ. Ofta söker djurägaren veterinärvård för att katten har dålig aptit. Men FORL upptäcks även vid rutinmässiga munsaneringar. Sjukdomen utgörs av varierande grader av förlust av tandsubstans.


Skadorna delas in i fyra stadier:

Från början ses grunda ytskador nära tandköttskanten, som inte går in i tandbenet.

Stadie två omfattar defekter som sträcker sig in i tandbenet. Då tandens pulpa och tandbenet har förbindelse med varandra blir skadan mycket smärtsam.

Vid tredje stadiet har pulpahålan angripits.

Fjärde stadiet omfattar förlust av normal tandstruktur såsom förlust av tandens krona, nedbrytning av roten eller sammanväxning av rotrester. Nedbrytningen av roten kan vara så omfattande att kronan helt saknar rötter och endast sitter fast i tandköttet.

Andra till fjärde stadiet ses tydligt vid röntgenundersökning av angripna tänder. För att utesluta och/eller säkrast ställa diagnosen FORL krävs alltså röntgen av alla tandrötter.


Katter med FORL lider vanligen även av inflammation i vävnaden som håller tanden på plats. I anslutning till den skadade tanden ser man ofta att tandköttet runt om är inflammerat och börjar lätt blöda vid beröring. Ibland ses tillväxt av tandköttet och läkkött som täcker tandskadan. Tidiga skador kan ibland påvisas utan att det är inflammation i tandköttet vilket kan tala för att de inflammatoriska förändringarna som vanligen ses i samband med FORL är sekundära till skadorna.


Det tycks inte finnas någon entydig köns-eller raspredisposition för sjukdomen. Dock verkar FORL öka med stigande ålder.


För närvarande finns ingen behandlingsmetod som avbryter sjukdomsförloppet. Idag rekommenderar man att tänder som har skador som sträcker sig in i tandbenet dras ut. När det gäller långt gångna defekter görs ofta en kronamputation istället för att dra ut tanden på grund av att roten är så skör och lätt går sönder. Det är viktigt med återbesök dels för att se att inga komplikationer tillkommit samt att inga fler tänder angripits."


Av Lotta - 20 april 2011 08:47

Nu på morgonen har Clara blivit inlämnad på Djurkliniken för att bli sövd så att veterinären kan ta bort tandsten i munnen...hon luktar inte så gott i munnen. Det finns ju alltid risker med sövning så lite oroligt är det trots allt men hon kommer säkert få ett riktigt stimorol leende.

Av Lotta - 19 april 2011 19:55
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Lotta - 19 april 2011 10:03

Jag har lagt in en ny sibirisk blogg under mina länkar, det är Anna-Lena som har uppfödningen S*Millifiore....hon har precis fått kattungar igen. 

Av Lotta - 19 april 2011 09:38

Vilken dag det var igår, det var rena sommarvärmen på min balkong...helt underbart. Jag bäddade soffan med en massa kuddar på balkongen och la mig med en ljudbok...sedan somnade jag en stund efter min sömnlösa natt...så skönt. Katterna är ute hela dagarna på balkongen och igår var dörren helt öppen till kl 20 och Georgia hade ingen större lust att gå in utan hade nog gärna tillbringat natten där.


Tre katter som njuter av värmen...


 

Av Lotta - 18 april 2011 09:31

Det har varit en lång natt för mig då min rygg som är i dåligt skick efter alla operationer smärtat enormt. Jag har legat vaken hela natten men lyckades slumra till en stund nu på morgonen. Man känner sig så ensam i mörkret när alla andra sover men min lilla följeslagare Alice har legat hos mig hela natten. Hon gick inte ens och kollade vad som hände i vardagsrummet när det plötsligt blev en väldig fart vid tretiden...såg nu på morgonen att någon katt hade plockat ut en inslagen rund och hård karamell ur godisskålen och använde den som boll. Tänk vilket sällskap och tröst våra husdjur är   

Presentation


Clarellis Sibbar

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

S*Clarellis Gästbok

Sibiriska bloggar

PicBadge

Besökare


Skapa flashcards